Veelgestelde vragen

 

Om meer inzicht te krijgen in alle vragen rondom de cloud staan op deze pagina de veelgestelde vragen. We hopen dat u hier de antwoorden kunt vinden. Mocht u toch nog met vragen zitten, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Veelgestelde vragen over de cloud

Wat is de cloud?

 

De cloud is letterlijk een digitale omgeving waarin bestanden, gegevens en software gebruikt kunnen worden. Door in te loggen krijgt u toegang tot een streng beveiligde server. Dit maakt het mogelijk om vanaf iedere locatie met elk apparaat (computer, tablet en/of smartphone) gebruik te maken van alle bestanden in de cloud. Het enige wat u verder nodig heeft is een  internetverbinding met bijbehorend wachtwoord. Het voordeel van een cloud is dat harde schijven en andere servers (waar veel vertrouwelijke informatie op staat) overbodig worden. Ook is dit positief voor de workflow van een organisatie, omdat bestanden van collega’s inzichtelijk zijn en hierdoor efficiënt samengewerkt kan worden.

 

Definitie cloud

 
De definities over de cloud lopen nogal uiteen. Om een helder  beeld te krijgen leggen we graag uit wat het betekent. De term ‘cloud’ is ontstaan doordat er een netwerk van servers met elkaar verbonden zijn in een digitale (of online) omgeving. Een cloud is geen fysieke locatie, maar ‘zweeft’ als het ware in een online netwerk van externe servers. De servers fungeren als online omgeving, waardoor er geen fysieke omgeving meer aanwezig is. De cloud is dus eigenlijk een metafoor voor een online netwerk.

Hoe werkt de cloud?

 

De ‘cloud’ kan op verschillende manieren worden ingezet, maar betekent in de meeste gevallen dat uw gegevens en programma’s op elk apparaat en locatie voor u beschikbaar zijn. Vaak wordt er gesproken over het ‘werken in de cloud’. Bestanden, gegevens en programma’s staan opgeslagen op een zogeheten cloudserver. Onbewust werkt u waarschijnlijk al met diverse clouddiensten. Denk bijvoorbeeld aan bestanden en documenten die u gebruikt of bewerkt op Google Drive, het bewaren van wachtwoorden en foto’s van uw iPhone in de iCloud van Apple of het beheersysteem van een website die u onder uw hoede heeft.

Veel bedrijven kiezen voor cloudoplossingen. De cloud werkt in meerdere opzichten bijzonder prettig:
● Het is een veilige oplossing: dagelijkse backup van gegevens en bestanden, encryptie mogelijk, extern opgeslagen en beveiligd tegen brand, diefstal of stroomuitval.
● Maakt het werken efficiënter: medewerkers kunnen via elk apparaat, vanaf elke locatie bij hun bestanden en programma’s. Geen vaste werkplek vereist en maakt thuis- en flexwerken mogelijk.

Wat is cloud computing?

 

Cloud computing betekent dat er op een digitale server gegevens, applicaties, opslag en diensten beschikbaar worden gesteld. Door in te loggen in de cloud kan er toegang worden verkregen tot dit netwerk. Dit maakt het mogelijk om via een computer, tablet of smartphone gebruik te maken van alle beschikbare middelen op deze server. In de basis komt het erop neer dat bestanden die normaliter op een lokale computer staan, nu volledig via internet te benaderen zijn. De cloud fungeert dus eigenlijk als computer. Hierdoor is de term ‘cloud computing’ ontstaan.

Wat is SAAS?

 

SaaS is de afkorting van Software as a Service. Het betekent letterlijk dat software wordt aangeboden als een dienst. Dit kan op verschillende manieren en wordt dan ook gebruikt in verschillende sectoren. Denk hierbij aan systemen voor IT, websites, webshops en online applicaties. Er wordt een dienst aangeboden op basis van betrouwbare software (vaak in een abonnementsvorm) dat uitvoerig is getest door een organisatie.

 

SAAS en de cloud

 
Alhoewel de term SaaS in meerdere sectoren wordt gebruikt, heeft het bij cloud computing met name betrekking op de programma’s en applicaties binnen een cloudomgeving. SaaS maakt het mogelijk om gebruik te maken van softwareprogramma's in een cloud. Hierdoor wordt een online werkplek gecreëerd die vanaf elke locatie te gebruiken is. Bij de cloudoplossingen van Easy-Cloud hebben wij standaard softwareprogramma's zoals Office 365 en verschillende webapps.