3,3 miljoen Nederlandse wachtwoorden online: Sta jij in de lijst?

Sinds donderdag 5 april is het mogelijk om online in te zien of jouw wachtwoord gelekt is. In de online database op www.gotcha.pw kan nu per e-mailadres of per domeinnaam worden gezocht. Staat jouw e-mailadres of organisatie in de lijst? Zorg dat je wachtwoorden aanpast.


Gotcha?


Deze website heeft gelekte data samengebracht en op een veilige manier inzichtelijk gemaakt. Het gaat hier om grote en kleine datalekken die in het verleden bij allerlei diensten hebben plaatsgevonden. Bekende lekken zijn onder andere LinkedIn, Dropbox, Ebay, Yahoo en Uber, maar er zijn er nog veel meer. De initiatiefnemer heeft dit gedaan met goede bedoelingen, omdat de gelekte data via het Internet in principe voor iedereen toegankelijk is.


Let op: dat er een e-mailadres staat, betekent niet per se dat het om toegang tot dat e-mailaccount gaat. Het gaat om de combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord die voor allerlei online diensten kan zijn gebruikt.


Een online database met gehackte accounts is niet nieuw. Via www.haveibeenpwnd.com was al te controleren op e-mailadres, en ook te zien van welke lekken de data onder andere afkomstig is. Wat wel nieuw is, is de mogelijkheid om per organisatie een check te doen. Daarnaast wordt er nu ook getoond wat de eerste twee tekens van het wachtwoord zijn, waardoor je kunt zien of het een wachtwoord is dat nog in gebruik is. Het is van belang je te beseffen dat het getoonde e-mailadres de gebruikersnaam is de op allerlei plekken kan zijn opgegeven als gebruikersnaam. 


Sta je op de lijst? Deze website helpt jou door aan te geven welk wachtwoord je moet wijzigen. Aan jou de taak om te bedenken waar je dit wachtwoord nog in gebruik hebt.


Wat kan ik doen?


Natuurlijk is het niet leuk om jouw e-mailadres of organisatie op de lijst te zien terugkomen. Maar het voordeel van deze website is dat deze je helpt er iets aan te doen. Door het weergeven van de eerste twee tekens van het wachtwoord is voor de eigenaar van het account duidelijk welk wachtwoord gelekt is. Aan jou de taak om te bedenken waar dit wachtwoord allemaal nog in gebruik kan zijn, en zo spoedig mogelijk te wijzigen. Om dergelijke zaken in de toekomst te voorkomen, kun je een aantal dingen doen: 

  • Verander regelmatig wachtwoorden

  • Gebruik overal een ander wachtwoord

  • Gebruik altijd een sterk wachtwoord

  • Activeer tweestapsverificatie indien beschikbaar

  • Voor organisaties: Geef aandacht aan bewustwording en beleid (dit is verplicht)


Een password manager kan je helpen goede wachtwoorden aan te maken en te beheren. Op www.LaatJeNietHackMaken.nl vind je meer informatie over bovenstaande en andere tips om je te beschermen tegen hackers. Uiteraard kun je ook altijd contact met ons voor advies en ondersteuning.